Even voorstellen

 

Het prentenboek

Meneer Boek is een nieuwsgierig man. Hij zegt dat overal schatten verborgen liggen. Verhalen van vroeger noemt hij schatten. Verhalen van vroeger, hoe mensen woonden en leefden en hoe mensen dachten, die zoekt hij. Daarom gaat Meneer Boek altijd naar de bibliotheek. ‘Wat voor boek zal ik nu eens kiezen?’ zegt hij. In de hoek is een mevrouw aan het werk. Ze stopt juist de nieuwe boeken in de kast. ‘Ik heb een mooi boek over feesten’, zegt ze. Meneer Boek houdt van feesten. ‘Mensen hebben feesten nodig’, zegt Meneer Boek. Meneer Boek zegt: ’Mensen worden blij van feesten. Als je blij bent, kun je beter tegen nare dingen die gebeuren.’

Korte verhalen geschreven voor kinderen van vijf tot negen jaar en hun ouders over wat Meneer Boek beleeft met feesten. Achter elk feest zit een verhaal ontdekt hij. In elk feest ziet hij één gedachte waar alles om draait. De verhalen zijn opgebouwd rond die idee.

 

Het verhaal

Hoe dieper Meneer Boek zoekt, hoe meer hij beseft dat mensen door de eeuwen heen van elkaar geleend moeten hebben in tradities van de feesten. En hij ontdekt, dat in feesten die hij viert, het uiteindelijk gaat om hoe de mensen en de natuur zich tot elkaar verhouden. Meneer Boek weet bovendien, dat mensen levenskracht nodig hebben. Uit eigen ervaring weet hij, dat feesten daarbij kunnen helpen. Feesten zijn heel belangrijk, onmisbaar eigenlijk, vindt hij. Meneer Boek kiest er voor om een feest niet in alle historische details te vertellen. Meneer Boek geeft in zijn verhalen aan, welke elementen van een feest voor hém het belangrijkste zijn.

Ieder feest heeft een eigen hoofdstuk in dit boek. De teksten van ieder hoofdstuk hebben een zelfde structuur. Ze bestaan uit drie delen:
1. Meneer Boek beleeft iets, dat hem doet denken
    aan; een bepaald feest;
2. Meneer Boek leest uit een boek van de
    bibliotheek;en vertelt over de oorsprong van het
    feest. Hij vertelt ook hoe hij zelf denkt over dat
    feest;
3. Meneer Boek viert het feest zelf mee.


Elk deel wordt geïllustreerd door zwart/wit tekeningen

Lees meer: 17 conclusies van Meneer Boek uit zijn verhalen over feesten 

 

 

Fout

Categorie niet gevonden

De makersClémence Leijten

Na haar opleiding aan de Sociale Academie van het Karthuizerplantsoen in Amsterdam, waar zij zich specialiseerde in cultureel werk, werd Clémence Leijten hoofd van de Buitendienst van het Tropenmuseum in Amsterdam. Daarna maakte zij als freelancer educatieve projecten voor basisscholen in Bussum, en was hoofdredacteur van “Kinderkrant”, het blad van de Regionale Werkgroep Kindercentra. Later studeerde zij psychologie aan de Open Universiteit, startte haar eigen cursuspraktijk en publiceerde boeken over maatschappelijk welzijn en de kracht van burn-out, uitgegeven bij Ten Have (Kampen) en Boom (Amsterdam). In 2016 realiseerde zij met Joris Leijten een succesvol project Madame Poubelle bestaande uit een door hen geschreven en getekend prentenboek met een lesboek De boodschap van Madame Poubelle. Dit project is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar, maar wordt ook gewaardeerd door volwassenen. In 2017 verscheen de tweede druk.
Het project Meneer Boek is opnieuw een gezamenlijk initiatief van Clémence Leijten en Joris Leijten voor kinderen in de leeftijd van 5-9 jaar. Naast het prentenboek Meneer Boek  is een lesboek verschenen Het verhaal van Meneer Boek.

Joris Leijten

Na zijn opleiding Museologie en Erfgoedstudies aan de Reinwardt Academie in Amsterdam (specialisatie publieksbegeleiding en educatie) begon Joris Leijten voor zichzelf met Joleijt, educatieve producten. Hij maakte onder meer een project over de Tsjechische filosoof en pedagoog Comenius voor basisscholen in 't Gooi, een schoolproject in het kader van omgevingseducatie over oude boerderijen in Laren (NH), vier lessen voor basisscholen over Rembrandt van Rijn met aansluitend een rondleiding in het Rijksmuseum, speurtochten voor jonge bezoekers van de vesting Naarden in het kader van Open Monumentendag, Bouw zelf een stad, een workshop voor kinderen van het basisonderwijs.
Vanuit zijn interesse in Nederlandse geschiedenis en materieel erfgoed, was Joris Leijten van 2013 tot 2016 verantwoordelijk voor communicatie bij de Stichting en het Festival “Gebroeders van Limburg” te Nijmegen. In 2017 ontwikkelde hij cursussen voor vrijwilligers van deze Stichting onder de titel Lering en Vermaeck.
Eerder publiceerde hij het Madame Poubelle prentenboek, geschreven en getekend door Clémence Leijten met daarbij een lespakket De boodschap van Madame Poubelle.
Het project Meneer Boek is een gezamenlijk initiatief van Joris Leijten en Clémence Leijten. Joleijt richt zich op educatieve producten over maatschappelijk betrokken onderwerpen, onder andere via de reeks Een leukere wereld.
Joleijt, educatieve producten is te bereiken op Joris@joleijt.nl