Het verhaal van Meneer Boek - lesboek

Dit lesboek is inspirerend voor leerkrachten, maar is ook inspirerend voor ouders die willen doorpraten over wat Meneer Boek aanreikt. Het lesboek is ook geschikt voor programma’s van naschoolse opvang, bibliotheken en kan gebruikt worden voor cultuureducatie.
In het lesboek: aanknopingspunten voor een kringgesprek, een toelichting op elk feest en bouwstenen om het feest te vieren.
lees meer

Op zijn geheel eigen wijze draagt Meneer Boek iets bij aan een leukere wereld. Zijn verhaal wordt begrepen ook door de jongere kinderen van bijvoorbeeld 5-9 jaar. Moeilijk? Niet met de aanknopingspunten die dit lesboek geeft voor een wat dieper gesprek over zijn doen en laten. Steeds met de insteek: hoe ook jij en ik, wij samen, de wereld een beetje leuker kunnen maken.

Het kringgesprek verloopt in drie stappen. Iedere stap wordt aangegeven met één of meer zwarte bolletjes: de aanknopingspunten.

Stap 1: we verdiepen ons in wat  Meneer Boek verteld over het verhaal achter het feest. (●)
Stap 2: we bedenken, wat we allemaal zelf weten van het feest waarover Meneer Boek vertelt (●●)
Stap 3: we beleven, wat Meneer Boek heeft gedaan. (●●●)

De leerkracht kan met de leerlingen alle drie stappen doen of hij/zij kiest voor één of twee van de stappen. Het gaat erom dat de leerkracht en leerlingen zich verdiepen in Meneer Boek en zijn feesten.


Bekijk als voorbeeld de pagina's uit het lesboek van het Sint-Maartensfeest:

a. Het kringgesprek over de gedachte waar alles in het feest omdraait

b. Een toelichting op hoe het feest is ontstaan

c. Het feest vieren in de klas

De aanknopingspunten, de toelichting en de bouwstenen om elk feest te vieren van alle 17 verhaaltjes zijn gebundeld in het lesboek met de titel Het verhaal van Meneer Boek. .

Het lesboek is te koop in de webshop van deze site.

 

Knippopje Meneer Boek

Als activiteit bij het (voor)lezen van het prentenboek Meneer Boek en het bijbehorend lesboek is een knippopje uitgebracht. Kinderen kunnen het  kleuren, er in tekenen en kunnen het popje uitknippen, thuis of in de klas of op een verjaardagspartijtje.

Het popje kan gemaakt worden met de bouwplaat van 300 grams mat/wit papier, zie webwinkel. Dan is het stevig en kan het popje goed staan. Meneer Boek en zijn boeken kunnen gekleurd worden met kleurpotlood, stiften, krijt. In de boeken kan getekend worden wat hij vindt. Vervolgens wordt de bouwplaat uitgeknipt. Het uitgeknipte deel wordt rond gevouwen en de uiteinden worden over elkaar heen geplakt.

Met het popje kan in een zelfgemaakt poppenhuis van dozen gespeeld worden. Met het popje kunnen ook gesprekken gevoerd worden in de kring. We kunnen met Meneer Boek praten over hoe wij de wereld leuker kunnen maken.

De bouwplaat is te koop via de webshop

 

Kleur/zoekplaat Meneer Boek

Kleur en zoek de 15 spulletjes die Meneer Boek heeft gevonden in de 15 feesten in een jaar.

Vind jij ze allemaal?

 

Download gratis hier Kleur/Zoekplaat